2009.12.21.
23:10

Írta: Hage

TED Prize 2010 eredménye

Az alábbi levelet a TED-től (Chris Anderson és Amy Novogratz)kaptam, melyben a TED Prize 2010-es győztesét üdvözölhetjük, akit én magam is nagyon kedvelek:

Kedves Globális TED közösség

Büszkén jelentjük be a TED Prize (TED-díj) nyertesét a 2010-es évre: a séf, aki átreformálta gyermekeink étkeztetésének a módját…….        

JAMIE OLIVER

 

 

 

 

 

A díj biztosít számára 100,000 dollárt – és valami nagyobbat is: “egy kívánságot, hogy megváltoztassa a világot”. Február 10-én, a TED2010-en fogja leleplezni a kívánságát és mi, a TED közössége keresni fogjuk a módját, hogy ez valóra válhasson.

 
Néhány kulcsfontosságú eredménye:
-
12 televízió sorozat, melyeket 130 országban láttak

- 10 szakácskönyv, 29 nyelvre lefordítva és majdnem 24 millió példányban eladva 56 országban
- Az Iskolai ebédek/Etess jobban kampányokkal nyomást gyakorolt az Egyesült Királyság kormányára, hogy 1 milliár dollárt fektessen be az iskolai étkeztetés feljavítására.

- Megalapította a Fifteen Alapítványt, egy szociális vállalkozást és séf tanoncképzőt a 18-24 évesek számára. A központja London, de hasonló alapokon létrehozott ilyet Amszterdamban, Cornwallban és Melbourneben.

- Egy új televíziós sorozat, “Jamie Oliver USA ételforradalma” 2010-ben kerül sugárzásra az ABC-n, ezzel elhozza Jamie egyedi elképzeléseit Amerikába.

 

Oliver munkájának a központjában egy támadás áll az elhízási járvány ellen:

A CDC  szerint minden negyedik amerikai elhízott. Számítások szerint a várható mértéke ennek 2018-ra 43%-ra nő, ami 103 millió embert jelent. A járvány költsége elérheti a 344 millió dollárt évente. Jelenleg majdnem 10%-ot teszi ki az Egyesült Államok egészségügyi ellátásának költségvetésében, ami előreláthatóan megnövekedhet 21 százalékra. A WHO legutóbbi előrejelzése szerint 2005-ben megközelítőleg 1,6 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és várhatóan 2015-ben ez 2,3 milliárdra fog nőni.

A New York Times-ból..

“…ez a Brit séf híresség az utóbbi években azt tűzte ki célul maga elé, hogy megtörje az emberek gyorséttermi függőségét. Abban hisz ha megtanulnak elkészíteni egy maroknyi ételt ráakadnak az egészséges táplálkozásra. A saját kezüleg készített ebéd öröme -olyan kezdetleges mint amilyennek hangzik- volt magja a sikerének a kezdetektől fogva, míg kiforrott és egy pódium lett.”

 

Csak egy nyertes?

Azok, akik az utóbbi években figyelemmel kísérték a TED Prize-t, tudják, hogy eddig három nyertest avattunk, nem pedig egyet. 2010-re, a díj ötödik évfordulójára másként rendezzük a dolgokat.


Amikor először létrehoztuk a díjat az elképzelésünk szerint olyan projekteket támogattunk volna, amelyek teljesíthetőek 12 hónapon belül. De a nyerteseink sokkal erőteljesebbeket kívántak, sokkal csodásabbakat, mint amelyeket mi elképzelni tudtunk és rájöttünk, hogy nem akarunk olyan gyorsan leállni! A közösség tagjai annyira szenvedélyesen elkötelezettjei ezeknek a projekteknek, hogy nem szégyenlősek elmondani nekünk: több kell egy évnél a világ megváltoztatásához… Hogy igazi hatást érjünk el, helyesebb ha érintettek maradunk és fenntartjuk az erőfeszítést.

 

Megegyeztünk. Ami azt jelenti, hogy hiba lenne minden évben három új kívánságot hozzáadni a meglévőkhöz. Már most van 15 TED Prize projekt melyeknek legalább a fele még mindig elkötelezttséget igényel. Ha többet is hozzáadunk, akkor azt kockáztatjuk, hogy felhigítjuk az erőfeszítéseinket.

 

Tehát miután megvitattuk néhány bölcs lélekkel a közösségben, elmozdulunk az EGY új nyertes minden évben formátum felé. Ugyanakkor  megnöveljük a kapacitásunkat, hogy megkönnyítsük a ti elképesztő erőfeszítéseitek a már létező kívánságokon:

Mint a Charter for Compassion (a jószívűség alapszabálya), mely előző hónapban indult, de gyűrűző hatása lehet az elkövetkező évekre.
Mint Sylvia Earle kampánya a  védett tengeri övezetekért, amiről hamarosan izgalmas hírekkel fogunk szolgálni.
Mint Jill Tarter terve, hogy a SETI adatbázisát publikusan elérhetővé tegyék, így milliók csatlakozhatnak az extra-földi intelligencia után.
Mint Jose Antonio Abreu álma, hogy láthassa megvalósúlni El Sistema nevű zenei programját, ahogy virágzik Amerikában egy ösztöndíjas program segítségével.
Mint Neil Turok Következő Einstein projektje, Cameron Sinclair, Nyílt Építészeti Hálózata, Dave Eggers VoltEgyszerEgyIskola és EO Wilson Az Élet Enciklopédiája álma.

Nagyon izgalmas fejlemények történnek mindegyik projekten és látjuk, hogy még sok tennivalónk van.

 

Hihetetlenül izgalmas üdvözölnünk Jamie Oliver-t, hogy csatlakozzon a változás katalizátorai sorába. És izgalmas azt is tudni, hogy a már meglévő nyerteseink a TED közösségének a szívében maradnak, ahogy mi folytatjuk a munkálkodást azon ihletek felismerésében, amelyek egy jobb jövőt ígérnek.

 

Köszönettel és szeretettel,


Chris Anderson, TED Curator
Amy Novogratz, TED Prize Director

Szólj hozzá!

Címkék: ted

A bejegyzés trackback címe:

https://hage.blog.hu/api/trackback/id/tr681614642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása