2010.01.02.
19:38

Írta: Hage

TEDxSV

Kicsit elhúzódott ez a bejegyzés, a böngészőmben minden oldal ott figyel, hogy lejegyezzem nektek, így neki is kezdek most, hogy végre kivehessem őket onnan :)

Ami most következik, az egy beszámoló lesz a TEDxSV rendezvényről, legalábbis azon részéből, amit én láttam. Első megosztanivalóm az, hogy a Ustream rendszerben nem csak ez az előadás kerül élőben közvetítésre, hanem mások is, így érdemes gyakran arrafelé nézelődni. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a TEDxSV oldalán megtekinthető az egész konferencia, ajánlom mindenkinek a figyelmébe! Én most azon előadókból szemezgetek, akiket láttam, illetve akik megkapó előadással járultak hozzá az éjszakai ébrenlétem megtartásához.

Az első előadót nagyon provokatívnak találtam. Yvonne Lee Schultz csokoládéból készített pisztolyt gyerekeknek, akik ezzel őszinte örömmel játszottak. Lelőtték egymást és utána jóízűen elfogyasztották a csokoládét. Számomra nagyon furcsa volt látni, hogy mennyire kidolgozott és részletes a csokipisztoly, elsőre nem is tudnám megkülönböztetni. Kiváncsi vagyok mit szólnának az emberek, ha ilyenekkel rohangálnának a gyermekeik.
A 2sweet2kill oldalon többet is megtudhatunk a projektről, valamint Yvonne további munkáiról.

A GameChangers egy nagyon is szép elképzelés. Már több támogatója is van, mint pl: a Nike. A program célja, hogy a fiatalokm körében megváltoztassa a sportról alkotott sztereotípiákat és a sport mint eszköz szerepeljen a motivácíóban. Több példát is felhoztak az előadásban, de nekem legjobban egy nőknek és lányoknak szóló sportcentrum volt, ahol a nők és a sport kettősségét lekűzdeni vágyóknak segítenek, mert a sport nem csak a férfiaké. Érdemes elolvasni a többi leírást is, angolul értőknek persze.

Egy kis szünet következett, Eoin Harrington adott elő pár dalt, aminek tényleg feldobott a hangulata. Mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Aimee Mullins következett, aki előadásában a műlábakról beszélt. Én komolyan mondom, hogy elképedtem, mikor kiderült, hogy neki is műlábai vannak... Hihetetlen tartással és magabiztossággal járt fel-alá a színpadom, miközben azt ecsetelte, hogy egy műláb is lehet szép, mutatós és kifejező. Előadása megtalálható a TED.com oldalon, de a saját honlapját is érdemes felkeresni, mert ilyen lelkes kitartást ritkán lát az ember. Lehetségesnek tartom, hogy következő alkalommal az Ő előadását fogom magyarra fordítani, ami ugyan nagy falat lesz, de már régen volt, hogy hosszabb előadást fordítottam.

Victor Tsaran előadása meglehetősen furcsa volt. Vak lévén igen eltökélt, céljait megvalósítja és ezáltal jobbá teszi a világot sorstársai számára, élhetőbbé. A honlapján lehet hallgatni a zenéjét, az előadása elején is eljátszott egy dalt, majd bemutatta hogy miként is tud telefont használni, könyvet írni vagy éppen az internetre bejegyzéseket írni. Számára a Twitter is egy megnyílvánulási forma, amelyben érzéseiről ír és ötleteiről. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy most a Yahoo számára dolgozik, hogy a vakok számára is használható legyenek az alkalmazások. Az iPhone segítségével sok akadályt lekűzdött már, ezáltal is önállóbb lehet.

Igazi szenzáció, vagy inkább meglepetés volt Peter Andreas Thiel előadása. Ez az úriember volt, aki társmegalkotója volt a PayPal szolgáltatásnak, valamint neki köszönhetjük a Facebook-ot is, hiszen az első befektetők egyike volt,  Jelenleg is a Facebook igazgatóságának az asztalánál ül. Szerintem van mit tanulni tőle, mivel a Forbes 400-as listája szerint ő a 377. leggazdagabb ember a földöm 1.3 milliárd dollár vagyonnal.

Andrew Hessel előadása főleg arról szólt, hogy a mai gyógyszeriparban miért nincs helye igazi gyógyszereknek, miért nincs megoldás a HIV vírus vagy a rák megfékezésére, ha már milliárdokat öltünk bele az ellenszerek kifejlesztésébe. A megoldás szerinte egy független alapítvány, melyben helye van mindenkinek, aki ezen célok érdekében kíván tenni. A PinkArmy kezdeményezése szerintem is figyelemre méltó.

Végül még egy embert szeretnék kiemelni, aki nem más, mint David de Rothschild, az Adventure Ecology megalkotója. Ez a férfi megjárta már az északi és a déli sarkot is, átkelt az Antarktiszon és a greenlandi jégtáblákon. Nem sok ember van, aki hihetőbben felléphetne a globális felmelegedés ellen, de neki ez is sikerült. Az Adventure Ecology segítségével több céget is meggyőzött, hogy lépni kell az élhető bolygó megalkotása felé, ezzel együtt emberek tömegének nyújt oldalán élményeiről beszámolót, motivációt és lehetőséget, hogy lépjenek a Földért.

Remélem ennyi is elég lesz ahhoz, hogy kedvet kapjatok a videók megtekintéséhez és ellátogassatok az ajánlott oldalakra.

Szólj hozzá!

Címkék: twitter ted

A bejegyzés trackback címe:

https://hage.blog.hu/api/trackback/id/tr801640219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása